σπιλοι , αφαιρεση ελιων

Οι σπίλοι είναι ένας κοινός τύπος ανάπτυξης του δέρματος. Εμφανίζονται συχνά ως μικρά, σκούρα καφέ σημεία και προκαλούνται από συστάδες χρωματισμένων κυττάρων. Οι μώλοι γενικά εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν 10 έως 40 σπίλοιs, μερικοί από τους οποίους μπορεί να αλλάξουν την εμφάνισή τους ή να εξασθενίσουν με την πάροδο του χρόνου.

Τα περισσότερα κιλά είναι ακίνδυνα. Σπάνια, γίνονται καρκινικά. Η παρακολούθηση των αιμοπεταλίων και άλλων χρωματισμένων επιθεμάτων είναι ένα σημαντικό βήμα στην ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος, ιδιαίτερα του κακοήθους μελανώματος.

Ο ιατρικός όρος για τα σκουλήκια είναι nevi.

Συμπτώματα

Το τυπικό σπιλοι είναι ένα καφέ σημείο. Αλλά οι μοσχαρίδες έρχονται σε διαφορετικά χρώματα, σχήματα και μεγέθη:

    Χρώμα και υφή. Οι πηλοί μπορούν να είναι καφέ, μαύρισμα, μαύρο, κόκκινο, μπλε ή ροζ. Μπορούν να είναι λεία, ρυτιδωμένα, επίπεδα ή ανυψωμένα. Μπορεί να έχουν τριχοφυΐα από αυτά.

    Σχήμα. Τα περισσότερα πτηνά είναι ωοειδή ή στρογγυλά.

    Μέγεθος. Τα πτερύγια έχουν συνήθως διάμετρο μικρότερη από 1/4 ίντσας (περίπου 6 χιλιοστά) – το μέγεθος μιας γόμας μολυβιού. Σπάνια, οι κρόνοι που υπάρχουν στη γέννηση (συγγενείς νέοι) μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτεροι, καλύπτοντας ευρείες περιοχές του προσώπου, του κορμού ή του άκρου.

Οι σπίλοι μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής, των μασχαλών, κάτω από τα νύχια σας και μεταξύ των δακτύλων και των δακτύλων σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν 10 έως 40 σπίλοιs. Πολλά από αυτά αναπτύσσονται μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Οι σπίλοι μπορεί να αλλάξουν στην εμφάνιση ή να εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου. Οι ορμονικές αλλαγές στην εφηβεία και την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσουν σκουρόχρωμα και μεγαλύτερα σκουλήκια.

Ασυνήθιστοι κρεατοελιές που μπορεί να υποδεικνύουν μελάνωμα

Αυτός ο οδηγός ABCDE μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν ένα σπίλοι ή ένα σημείο μπορεί να υποδεικνύει μελάνωμα ή άλλους καρκίνους του δέρματος:

    Το Α είναι για ασύμμετρη μορφή. Το μισό είναι σε αντίθεση με το άλλο μισό.

    Το Β είναι για τα σύνορα. Ψάξτε για κρεατοελιές με ακανόνιστα, χαραγμένα ή χαραγμένα σύνορα.

    Το C είναι για το χρώμα. Ψάξτε για αυξήσεις που έχουν αλλάξει χρώμα, έχουν πολλά χρώματα ή έχουν ανομοιόμορφο χρώμα.

    Το D είναι για τη διάμετρο. Αναζητήστε νέα ανάπτυξη σε ένα μύλο μεγαλύτερο από 1/4 ίντσας (περίπου 6 χιλιοστά).

    Το Ε είναι για εξελίξεις. Παρακολουθήστε για κρεατοελιές που αλλάζουν σε μέγεθος, σχήμα, χρώμα ή ύψος, ειδικά αν μέρος ή όλο ένα σπίλοι γίνεται μαύρο. Οι σπίλοι μπορεί επίσης να εξελιχθούν για να αναπτύξουν νέα σημεία και συμπτώματα, όπως φαγούρα ή αιμορραγία.

Οι κακοήθεις (κακοήθεις) κρεατοελιές ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση. Ορισμένοι μπορεί να εμφανίζουν όλες τις λειτουργίες που αναφέρονται παραπάνω. Άλλοι μπορεί να έχουν μόνο ένα ή δύο.

Πότε για να δείτε έναν γιατρό

Κάντε ένα ραντεβού με το γιατρό σας, αν ένας μογγόλος φαίνεται ασυνήθιστος, μεγαλώνει ή αλλάζει.

Ζητήστε ένα ραντεβού στη κλινική Mayo

Αιτίες

    Στρώματα δέρματος και μελανίνη

    Στρώματα δέρματος και μελανίνη

Οι σπίλοι προκαλούνται όταν τα κύτταρα του δέρματος (μελανοκύτταρα) αναπτύσσονται σε συστάδες ή συστάδες. Τα μελανοκύτταρα κατανέμονται σε όλο το δέρμα σας και παράγουν μελανίνη, τη φυσική χρωστική που δίνει στο δέρμα σας το χρώμα.

Επιπλοκές

Το μελάνωμα είναι η κύρια επιπλοκή των σκωληκοειδών. Μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλότερο από τον μέσο όρο κίνδυνο των κρεατοελινών τους να γίνουν καρκινικά και να εξελιχθούν σε μελάνωμα. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μελανώματος περιλαμβάνουν:

    Γεννημένος με μεγάλα κρεατοελιές. Αυτοί οι τύποι σαλπίγγων ονομάζονται συγγενείς νέοι. Σε ένα βρέφος, τέτοιες σκωληκοί ταξινομούνται ως μεγάλες εάν έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 2 ίντσες (5 εκατοστά). Ακόμη και ένας μεγάλος μύλος σπάνια γίνεται καρκίνος και σχεδόν ποτέ πριν το παιδί φθάσει στην εφηβεία.

    Έχοντας ασυνήθιστα κρεατοελιές. Οι σπίλοι που είναι μεγαλύτερες από ένα συνηθισμένο σπίλοι και ακανόνιστου σχήματος είναι γνωστές ως άτυπα (δυσπλαστικά) nevi. Τείνουν να είναι κληρονομικές. Και συχνά έχουν σκούρο καφέ κέντρα και ελαφρύτερα, ανώμαλα σύνορα.

    Έχοντας πολλούς μώλους. Έχοντας περισσότερα από 50 συνηθισμένα κρεατοελιές υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο μελανώματος. Δύο μελέτες προσθέτουν στην απόδειξη ότι ο αριθμός των κρεατοερίων σας προβλέπει κίνδυνο καρκίνου. Ένας έδειξε ότι οι άνθρωποι ηλικίας κάτω των 50 ετών που έχουν 20 ή περισσότερους κρεατοελιές στα όπλα τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μελανώματος. Ένας άλλος έδειξε μια σχέση μεταξύ του αριθμού των μοσχαριών των γυναικών και του κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Έχει προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος. Αν είχατε μελάνωμα πριν, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να γίνει κακοήθης ένα σπίλοι. Επιπλέον, ορισμένοι τύποι άτυπων μορίων οδηγούν σε γενετική μορφή μελανώματος.

Πρόληψη

Τα ακόλουθα μέτρα μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της ανάπτυξης των κρεατοελιπιών και της κύριας επιπλοκής των μελάνωμαων.

Παρακολουθήστε για αλλαγές

Γνωρίστε τη θέση και το πρότυπο των κρεατοερίων σας. Ελέγχετε τακτικά το δέρμα σας για να αναζητήσετε αλλαγές που μπορεί να σηματοδοτούν μελάνωμα. Κάνετε αυτοαξιολόγηση μία φορά το μήνα, ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό μελανώματος. Με τη βοήθεια καθρεφτών, πραγματοποιήστε έλεγχο από το κεφάλι μέχρι το δάχτυλο, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής, των φοίνικων και των νυχιών, των μασχαλών, του θώρακα, των ποδιών και των ποδιών σας, συμπεριλαμβανομένων των πέλματος και των διαστημάτων μεταξύ των δακτύλων. Ελέγξτε επίσης την περιοχή των γεννητικών οργάνων σας και μεταξύ των γλουτών σας.

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για μελάνωμα και αν χρειάζεστε μια επαγγελματική εξέταση δέρματος σε τακτική βάση.

Προστατέψτε το δέρμα σας

Λάβετε μέτρα για να προστατεύσετε το δέρμα σας από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία, όπως από τον ήλιο ή τα κρεβάτια μαυρίσματος. Η υπεριώδης ακτινοβολία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο μελανώματος. Και τα παιδιά που δεν έχουν προστατευτεί από την έκθεση στον ήλιο τείνουν να αναπτύσσουν περισσότερα σπίλοι.

    Αποφύγετε τις ώρες αιχμής στον ήλιο. Για πολλούς ανθρώπους στη Βόρεια Αμερική, οι ακτίνες του ήλιου είναι ισχυρότερες μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. Προγραμματίστε υπαίθριες δραστηριότητες για άλλες ώρες της ημέρας, ακόμη και σε συννεφιασμένες μέρες ή το χειμώνα.

    Χρησιμοποιήστε αντιηλιακό όλο το χρόνο. Εφαρμόστε αντηλιακό περίπου 30 λεπτά πριν βγείτε έξω, ακόμα και σε συννεφιασμένες μέρες. Χρησιμοποιήστε ένα αντιηλιακό ευρέος φάσματος με SPF τουλάχιστον 15. Εφαρμόστε το γενναιόδωρα και επαναλάβετε κάθε δύο ώρες – ή πιο συχνά εάν κολυμπάτε ή ιδρώνετε. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά τη χρήση αντηλιακού ανθεκτικού σε ευρεία φάση, ανθεκτικό στο νερό, με SPF τουλάχιστον 30.

    Συγκάλυψη. Τα γυαλιά ηλίου, τα καπέλα με φαρδιά επικάλυψη, τα μακριά μανίκια και άλλα προστατευτικά ρούχα μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις βλαβερές ακτίνες UV. Μπορεί επίσης να θέλετε να εξετάσετε τα ρούχα που έχουν κατασκευαστεί με ύφασμα ειδικά επεξεργασμένο για να εμποδίσει την ακτινοβολία UV.

    Αποφύγετε τις μαυρίσματος και τα κρεβάτια μαυρίσματος. Οι λάμπες και τα κρεβάτια μαυρίσματος εκπέμπουν υπεριώδεις ακτίνες και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Γεγονότα για την αφαιρεση σπιλων

Οι πύργοι, ή το nevi, συχνά απομακρύνονται για διάφορους λόγους. Μπορούν να αφαιρεθούν με δύο χειρουργικές μεθόδους:

    Εκτομή (κοπή), με ή χωρίς ράμματα

    Αφαίρεση σπιλων με χρήση λεπίδας νυστέρι χωρίς ραφές

Παρόλο που η εκτομή λέιζερ έχει δοκιμαστεί για μοσχάρια, δεν είναι η μέθοδος επιλογής για τα περισσότερα βαθιά κρεατοελιές, επειδή το φως λέιζερ δεν διεισδύει αρκετά βαθιά και δεν υπάρχει ιστός που να παραμένει για να εξεταστεί παθολογικά.

Συνήθως, ο δερματολόγος (ειδικός δερματολόγος) μπορεί να επιλέξει εκτομή με ή χωρίς ράμματα, ανάλογα με το βάθος του μώλου και τον τύπο του επιθυμητού καλλυντικού αποτελέσματος.

    Τι είναι ένα σπίλοι;

        Πολλοί άνθρωποι αναφέρονται σε ένα σπίλοι ως οποιοδήποτε σκοτεινό σημείο ή παρατυπία στο δέρμα. Οι γιατροί χρησιμοποιούν διαφορετικούς όρους. Αλλά οι ακόλουθοι τύποι σημάτων δέρματος όπως αυτοί δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που οι μοσχαρίδες είναι και δεν συζητούνται εδώ:

            Σημάδια γέννησης

            Μη φυσιολογικοί σχηματισμοί αιμοφόρων αγγείων (αιμαγγειώματα)

            Κερατόζες (καλοήθεις ή προκαρκινικές κηλίδες, οι οποίες εμφανίζονται μετά από περίπου 30 ετών)

    Τι προκαλεί τα κιλά;

        Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με κρεατοελιές. Άλλες κρεατοελιές εμφανίζονται αργότερα στη ζωή.

Η έκθεση στον ήλιο φαίνεται ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των κρεατοελιπιών και μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη άτυπων ή δυσπλασιών.
        Ο ρόλος της κληρονομικότητας δεν μπορεί να υπερκεραστεί. Πολλές οικογένειες έχουν έναν τύπο σπίλοι που είναι γνωστό ως δυσπλαστικό (άτυπο), το οποίο μπορεί να συσχετιστεί με μια υψηλότερη συχνότητα μελανώματος.

Κίνδυνοι απομάκρυνσης των μοσχευμάτων

Οι κίνδυνοι των μεθόδων απομάκρυνσης των μορίων ποικίλλουν από τη μόλυνση έως τη σπάνια αλλεργία αναισθητικών και πολύ σπάνιες νευρικές βλάβες. Είναι πάντα συνετό να επιλέξετε έναν δερματολόγο ή χειρουργό με τις κατάλληλες δεξιότητες και εμπειρία με αυτές τις μετακομίσεις. Αυτό θα μειώσει τους κινδύνους που σχετίζονται με αυτή τη διαδικασία.

    Οι άλλοι κίνδυνοι ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή που αντιμετωπίζεται και τη μέθοδο απομάκρυνσης.
    Μία από τις πιο συχνές δυσκολίες μετά την αφαίρεσή ελιων είναι η ουλή. Πολλοί άνθρωποι θα προσπαθήσουν να αφαιρέσουν κροτίδες για καλλυντικούς λόγους, χωρίς να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε αφαιρεση σπιλων θα έχει ως αποτέλεσμα μια ουλή. Πολλές φορές ο χειρουργός σας μπορεί να σας δώσει μια ιδέα για το είδος της ουλής μετά την αφαίρεσή ελιων, προτού αποφασίσετε για την αφαίρεση σπιλων.

Προετοιμασία αφαίρεσης μοσχευμάτων

    Η περιοχή που πρόκειται να υποστεί επεξεργασία θα καθαριστεί. Ανάλογα με τις προτιμήσεις του χειρουργού, αυτό θα γίνει είτε με το αλκοόλ, το Betadine ή άλλο κατάλληλο υλικό.
    Στη συνέχεια, η περιοχή θα απαλλαγεί από αναισθησία, όπως η λιδοκαΐνη. Αυτό συνήθως δεν θα απαιτήσει πολύ χρόνο για να επιτευχθεί. Πολλοί χειρούργοι προτιμούν να περιμένουν μετά από μούδιασμα για να επιτρέψουν τη μείωση της ροής του αίματος στην περιοχή (μερικές φορές μέχρι και 10 λεπτά).
    Ανάλογα με το μέγεθος του σπίλοι και τη μέθοδο που χρησιμοποιείται για την αφαιρεση σπιλων, μπορεί να τοποθετηθεί ένα αποστειρωμένο κάλυμμα πάνω από την προς θεραπεία περιοχή, αν και η διαδικασία δεν χρειάζεται να γίνει σε αποστειρωμένο περιβάλλον.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Τριχοφυτία προκαλείται από έναν μύκητα. Δείτε την απάντηση

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αφαίρεσης ελίων

    Αφαίρεση με απλό ξύρισμα χωρίς ραφές
        Ο χειρουργός παίρνει ένα νυστέρι και ξυρίζεται το ποντίκι από το φλος ή ελαφρώς κάτω από το επίπεδο του δέρματος.
        Στη συνέχεια, είτε ένα ηλεκτρικό όργανο θα καυτηριάσει ή να κάψει την περιοχή ή μια λύση θα τοποθετηθεί στην περιοχή για να σταματήσει οποιαδήποτε αιμορραγία της αφαιρεσης ελιων.
        Το τραύμα στη συνέχεια καλύπτεται με έναν επίδεσμο.
        Ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες για το πώς να φροντίσετε την πληγή της αφαιρεσης ελιων. Μπορείτε συνήθως να φύγετε από το γραφείο λίγο αργότερα, αφαιρεση ελιων με εκτομή με ραφές
        Οι σπίλοι που αφαιρούνται με εκτομή (κοπή) με βελονιές είναι συνήθως σε αισθητικά ευαίσθητες περιοχές όπου επιθυμείται μια βέλτιστη ουλή.
        Ο χειρουργός χαρτογραφεί το σπιλο, καθαρίζει την περιοχή και τον μαστίζει.
        Στη συνέχεια, ένα νυστέρι χρησιμοποιείται για να κόψει το σπίλοι και ένα περίγραμμα που περιβάλλει το σπίλοι και αφαιρει τον σπιλο. Το μέγεθος των συνόρων εξαρτάται από την ανησυχία του χειρουργού για την αφαιρεση ελιων. Εάν υπάρχει ανησυχία ότι το σπίλοι μπορεί να είναι προκαρκινικό ή καρκίνο, θα αφαιρεθεί ένα μεγαλύτερο περιθώριο για να διασφαλιστεί ότι το μόριο καθαυτή εξανεμίζεται πλήρως.
        Ανάλογα με το βάθος του μώλου (πόσο βαθιά εισέρχεται το μόσχευμα στο δέρμα), τα ράμματα τοποθετούνται είτε βαθιά (αυτά απορροφώνται από το σώμα και δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν) είτε στην ανώτερη επιφάνεια του δέρματος t απορροφά και θα αφαιρεθεί αργότερα).

Advertisements
Create your website at WordPress.com
Get started